Kesä ja kännykät – näillä vinkeillä suojaat puhelimesi kesäisiltä vahingoilta

Kännykkä kulkee mukana kaikkialle – myös kesällä. Monen kesälomaan kuuluu ainakin jossain määrin vesi, lämpö, hiekka ja aurinkovoide. Kännykälle nämä kesän olennaiset ainesosat voivat kuitenkin aiheuttaa vahinkoa ja pahimmassa tapauksessa rikkoa koko laitteen. Gigantin asiantuntija listaa vinkit, joiden avulla suojaat puhelimesi kesäisiltä vahingoilta.

Vesi on kesällä kännykän suurin uhka. Vaikka useimmat puhelimet kestävät roiskeita ja jonkin verran kosteutta, harva selviää ehjänä uppeluksista. Jos puhelin tipahtaa makeaan järviveteen, voi sen kuivaamista yrittää muun muassa riisikikan avulla.

– Vesi on saatava pois puhelimen aukoista mahdollisimman nopeasti. Ota SIM-kortti ulos puhelimesta ja jätä SIM-kortin luukku auki. Riisi voi joissain tapauksissa auttaa kuivaamaan järviveteen tipahtaneen puhelimen. Laita kastunut puhelin keittämättömällä riisillä täytettyyn astiaan. Riisi yleensä poistaa puhelimesta kosteutta, mutta valitettavasti tämäkään kikka ei aina toimi, viestintäpäällikkö Anniina Korpela Gigantistasanoo.

Mikäli puhelin on tipahtanut suolaiseen meriveteen, on riisikikastakaan tuskin apua.

– Olen kuullut tapauksista, joissa puhelinta on yritetty kuivattaa hiustenkuivaajalla, mutta niin ei missään nimessä pitäisi tehdä. Föönillä kuivattaessa riskinä on ylikuumeneminen. Lisäksi puhelimeen jää joka tapauksessa kosteutta, joka voi aiheuttaa ruostetta tai jopa oikosulun, Korpela varoittaa.

Joskus puhelin tippuu kesän riennoissa niin pahasti, että sen näyttö särkyy. Hajonnut näyttö kannattaa korjauttaa mahdollisimman nopeasti, sillä vaikka pieni särö ei ehkä häiritse käyttöä, voi sen kautta puhelimeen päästä kosteutta ja likaa ja puhelin voi hajota peruuttamattomasti.

– Hajonnut näyttö on nopea vaihtaa uuteen ja ehjään. Rikkoontuneen näytön korjaamisessa ei kannata vetkutella, sillä mitä pidempään näyttö on rikki, sitä suurempi riski on siihen, että puhelin hajoaa kosteuden takia lopullisesti. Rikkinäisestä näytöstä kosteus pääsee suoraan puhelimen komponentteihin ja sen jälkeen ei olekaan enää paljoa tehtävissä puhelimen pelastamiseksi, Korpela varoittaa.

Paras keino suojata puhelin kastumisen aiheuttamilta vaurioilta on käyttää esimerkiksi veneillessä ja rannalla täysin vedenkestävää kännykän suojapussia. Läpinäkyvän suojapussin läpi puhelinta voi yhä käyttää normaalisti ja se suojaa puhelinta veden lisäksi myös hiekalta ja lialta. Vedenpitäviä suojapusseja on saatavilla montaa eri mallia.

Kännykkä ei tykkää kesän kuumuudesta

Puhelimissa on paljon pienen pieniä osia ja pieniä komponentteja, jotka eivät pidä äärimmäisistä lämpötiloista eivätkä suurista lämpötilavaihteluista. Talven kylmyys tyhjentää puhelimen akun ennätysajassa, kesällä puolestaan riskinä on puhelimen ylikuumeneminen. Puhelimen pitämistä suorassa auringonvalossa kannattaa välttää, sillä puhelin ylikuumenee helposti ja lakkaa toimimasta. Pahimmassa tapauksessa puhelimen komponentit voivat sulaa. Jos puhelimesi on ylikuumentunut, vie se viileään paikkaan ja anna jäähtyä.

– Ylikuumentunutta puhelinta ei kuitenkaan missään tapauksessa pidä laittaa viilentymään jääkaappiin tai pakastimeen. Raju lämpötilan muutos aiheuttaa kondensoitumista ja jos puhelin kostuu sisältä, voi se aiheuttaa pysyviä vaurioita, Korpela sanoo.

Pöly, lika, hiekka, aurinkorasva, jäätelö ja muut tahmaajat

Ihanan rantapäivän jälkeen on vähemmän ihanaa mennä kotiin ja huomata, että hiekkaa on aivan joka paikassa – myös puhelimen latausaukossa, kaiuttimissa ja kuulokeliitännässä. Vedenpitävä suojapussi suojaa puhelinta myös hiekalta, pölyltä, lialta ja tahmaisilta sotkuilta. Vaihtoehtoisesti voit pitää puhelinta tiiviisti suljetussa pakastepussissa.

– Jos vaikkapa puhelimen latausaukkoon on pääsee hiekkaa, voi puhelimen lataaminen olla vaikeaa, sillä hiekanjyvät estävät laturin ja puhelimen osumisen toisiinsa. Latausliitäntään voi joutua hiekkaa ja muuta likaa ihan myös taskusta, mikäli on tottunut säilyttämään puhelintaan siellä. Kannattaa suojata puhelin niin, ettei likaa joutuisi liittimiin, sillä niiden puhdistaminen on hankalaa, Korpela sanoo. 

Aurinkorasvaa suojaa ihoa palamiselta, mutta puhelimen suojaamiseen se ei sovi.

– Aurinkorasva, jäätelö ja muut tahmaiset roiskeet kannattaa puhdistaa puhelimen pinnasta varovasti aavistuksen kostealla pyyhkeellä tai talouspaperilla, Korpela neuvoo. 

Kesä on puhelinvahinkojen suurta sesonkia. Mikäli suojausyrityksistä huolimatta puhelimellesi sattuu vahinko, kannattaa turvautua ammattilaisen tekemään korjaukseen.

– Vaikka itse voi kokeilla ensiapukikkoja vaurioituneen puhelimen pelastamiseksi, on silti aina turvallisinta tuoda kännykkä ammattilaisen korjattavaksi. Valtuutettu huolto osaa purkaa puhelimesi turvallisesti, tarkistaa komponenttien kunnon ja puhdistaa ja korjata puhelimesi. Useimmissa tapauksissa puhelimen korjaaminen on halvempaa kuin uuden ostaminen, ja tietysti myös ympäristöystävällisempää, Korpela muistuttaa.

Mikäli puhelin vaurioituu kesän vilskeessä korjauskelvottomaksi, pitää se kierrättää asianmukaisesti. Rikkinäistä puhelinta ei missään tapauksessa saa heittää sekajätteeseen. Puhelimet sisältävät muun muassa arvokkaita jalometalleja, jotka on hyvä saada kierrätyksen kautta uudestaan hyödynnettäviksi. Vanhat puhelimet voi toimittaa kierrätettäväksi mihin tahansa SER-kierrätyspisteeseen tai ilmaiseksi kierrätykseen mihin tahansa Giganttiin.