Lähes jokaisessa suomalaiskodissa lojuu useita käyttämättömiä puhelimia – Gigantin tavoitteena kerätä huimat miljoona luuria kierrätykseen

Kodeista löytyy jalometalleja yllättävässä muodossa, sillä suurin osa suomalaisista säilyttää käytöstä poistamiaan puhelimia pöytälaatikkojensa perukoilla. Kotona pölyttyvät ihan tavalliset luurit voivat olla arvottomia käyttäjilleen, mutta niissä piilee kallisarvoisia raaka-aineita kuten jalometalleja, kultaa ja palladiumia. Nyt Gigantti haluaa haastaa suomalaiset toimittamaan vanhat puhelimensa ja niiden arvokkaat materiaalit kierrätykseen. Ketjun uuden Miljoona luuria -kampanjan tavoite on saada kerättyä vuoden aikana nimensä mukaisesti miljoona puhelinta.

Moni suomalainen ei tiedä, miten puhelimensa voi kierrättää

Gigantin tutkimukseen osallistuneista vastaajista osa säilytti vanhaa puhelintaan varapuhelimena (59 %) tai sen sisältämien kuvien ja tiedostojen takia (28 %). Tästä huolimatta myös kierrätyshalukkuutta löytyy, sillä 23 prosenttia vastaajista oli ollut aikeissa kierrättää puhelimensa.

Puhelinten materiaaleista jopa 95 prosenttia on kierrätettävissä. Gigantin kyselyssä kuitenkin selvisi, että lähes viidennes suomalaisista ei tiedä, mihin puhelimensa voisi viedä kierrätettäväksi.

“Laitteiden oikeaoppinen kierrätys on ehdottoman tärkeää. Kallisarvoisten raaka-aineiden lisäksi elektroniikkalaitteet sisältävät haitallisia ja myrkyllisiä aineita, kuten lyijyä, elohopeaa, kromia ja arseenia, joiden käsittely vaatii asiantuntemusta. Jos jätteitä ei lajitella oikein, voivat nämä aineet ajautua saastuttamaan maaperää tai vesistöä”, Gigantin viestintäpäällikkö Anniina Korpela kertoo.

Lähde: MyNewsDesk