Mobiililaitteet

Kännykät eli kannettavat puhelimet tulivat meille Suomeen kunnolla 80-luvun loppupuolella. Ne olivat silloin kalliita, eikä soittaminen aina onnistunut. Niissä ei ollut kameraa, sovelluksia eikä oikeastaan mitään muuta kuin se numeronäppäimet ja luuri.

Puhelimet kehittyivät kuitenkin nopeasti ja kannettavasta mallista lähdettiin kohti aina vain pienempiä puhelimia, kunnes puhelin oli niin pieni, ettei sitä isommat ihmiset oikeastaan voineet sitä pienintä mallia edes ostaa, koska isommilla sormilla numeroiden valinta olisi ollut mahdotonta. Myös erilaiset simpukkapuhelimet olivat 90-luvulla muotia.

Netti ja mobiilivallankumous

2000-luvun alusta alkoi nykyaikamme, eli mobiilivallankumous. Puhelin alkoi kehittyä todelliseksi älylaitteeksi, jollaisena sen nykyään tiedämme. Useimmalla meistä on nykyään käytössään älypuhelin, jossa on enemmän sovelluksia kuin tietokoneessamme, ja jossa sentään yhä on myös se puhelin ja puhelumahdollisuus, kylläkin monet puheluista kulkevat erilaisten nettisovellusten kautta, maksutta

Koska nykyaikainen älypuhelin on niin sovelluksia täynnä, on käyttäjän hyvä asentaa omaan puhelimeen myös jonkinlainen suojaohjelma, aivan kuten tietokoneelle. Erona vain se, että älypuhelin on verkossa aina kun se on päällä, joten sen tietojen suojaus on itseasiassa tärkeämpää kuin oman kotikoneen. Lisäksi käytämme puhelinta entistä enemmän myös suoraan mobiilimaksamiseen, siitä on tulossa lompakkomme digijatke.

Pilvipalvelut

Pilvipalvelut tarkoittavat yleensä tietovarastotilaa jossain palvelimella, jonne käyttäjällä on pääsy. Esimerkiksi puhelimemme ovat yhteydessä valmistajan palvelimille ja sinne kerääntyy automaattisesti tietoa puhelimen paikoista, tapahtumista, valokuvat tallentuvat sinne varmuuskopioina – ja tämä kaikki automaattisesti, jos olemme luoneet oman tilin….. kaikki tiedot ovat siis jossain saatavilla. Yleensä sillä tiedolla, mitä puhelimet keräävät ei ole suurempaa merkitystä käyttäjälle, kuin se, että varmuuskopioista löytyy valokuvat, jos niitä ei ole muualle ehtinyt puhelimesta siirtää.

Pilvipalvelut ovat hyviä myös oman kotitietokoneen tai yrityksen tietokoneen tietojen varmistukselle. On huono asia, jos kaikki yrityksen tiedot ovat yhdellä koneella, joka sitten rikkoutuu tai menee jumiin. Verkkopalvelut eivät kuitenkaan maksa kovin paljon vrt yrityksen toiminnan pysähtyminen.

Kettu Markkinointi auttaa pieniä paikallisia yrityksiä siirtämään tärkeitä toimintojaan digisuojaan ja ottamaan käyttöön soveltuvia ohjelmistoja, jotka tuovat virtaviivaisuutta ja suojaa jo yhden henkilön yrityksille, pienillä kustannuksilla.

Internet of things

IOT eli laitteiden internet on nimenomaan mobiilipalveluita. Se tarkoittaa kehitystä, joka on vienyt kodinkoneita, koteja ja autoja nettiin. Tämä kehitys on menossa eteenpäin valtavalla vauhdilla ja huomaat sen esimerkiksi ostaessasi uutta televisiota, se on todennäköisesti liitettävissä nettiin ja sitä kautta televisiokanavien lisäksi kaikki suoratoistopalvelut kuten YouTube, Cmore, Viaplay ja Netflix ovat sovelluksina valmiina televisiossasi.