PC tietokone

Commodore VIC20- jota aikoinaan mainostettiin todella paljon Suomenkin televisiossa.

PC-kone eli henkilökohtainen tietokone, personal computer, on se laite, mikä sinulla on kotona pöydälläsi tai jossain muualla. Jos tietokoneesi on sellainen laatikkomainen, jossa on erillinen näppäimistö ja näyttö, sinulla on ”pöytäkone”, jos taasen kaikki on yhdessä laitteessa, on sinulla läppäri (laptop) tai tabletti.

PC-koneet tulivat jo 60-luvulla mutta vasta 70-luvulla ne oikeastaan alkoivat yleistyä. Esimerkiksi Apple I tuli markkinoille 1976 Steve Jobsin ja Steve Wozniakin toimesta. 80-luvulla tulivat monen vielä muistamat Commodore VIC20, 64 ja Amiga koneet sekä mm. ZX Spectrum ja Suomessakin alkoi vähitellen tietokonepelimarkkinat avautua – elettiin vielä aikaa ennen internettiä. Läppäreitä oli jo tuolloin saatavilla, mutta käytännössä vasta internetin todellinen kehittyminen ja mobiiliverkot ovat kasvattaneet läppäreiden ja tablettien suosion nykyaikana jo pöytäkoneet ylittäväksi, kylläkin jokainen tietokonepelejä pelaava todellinen pelaaja suosii yhtä pöytäkonetta sen ylivoimaisten ominaisuuksien ja komponenttien vuoksi.

Käyttöjärjestelmä

Jokaiselle tietokoneella on ”äly” eli jonkinlainen käyttöjärjestelmä ja kotikoneissa se on jokin näistä: Microsoft Windows, Linus tai macOS eli Apple. Suurin ero eri käyttöjärjestelmissä on niiden ulkoiset, graafiset käyttöliittymät sekä sovellukset, jotka niissä toimivat. Näistä on sitten erikseen mobiiliversiot ja siellä tulee lisäksi Android-käyttöjärjestelmä. Tämä on perusasia, jonka jokainen tietokoneen käyttäjä ainakin jollakin tasolla on havainnoinut. Varsinkin jos käyttäjä tarvitsee etäapua koneen jumittaessa, tärkein tieto on tuo käyttöjärjestelmä, kuinka vanha kone on ja onko kone pöytä-, läppäri- vai tablettikone.

Tukea tietokoneongelmissa

Lohjalla ja Siuntiossa toimiva ER-tuki toimittaa lähitukea alueella niin yksityisille kuin pienyrittäjille, joilla on ongelmia tietokoneidensa kanssa.

Ohjelmisto

Yllättävän moni tietokoneen käyttäjä käyttää omasta tietokoneestaan vaan paria ohjelmisto. Ne ovat yleensä internet selain ja jokin koneessa valmiina ollut peli, kuten pasianssi. Jopa internet selaimen suhteen käyttäjä itse ei osaa suoraan vastata, käyttääkö hän Microsoftin Edgeä, Firefoxia, Chromea tai jotain muuta selainta(!) ja yllättävän moni käyttäjä ei käytä erillistä sähköpostiohjelmaa, vaan käyttää sähköpostejaan suoraan selainikkunalla.

Siinä vaiheessa, kun tietokoneesta tulee työväline, myös ohjelmistojen käyttö lisääntyy ja aktiivisia ohjelmia voi koneella olla kymmenkunta – asennettuja enemmänkin, mutta päivittäisessä käytössä erilaiset toimisto-ohjelmat, selaimet, sähköpostit, grafiikkaohjelmat ovat niitä, joita käytetään eniten.

Tällä sivustolla käsittelemme muutamaa tuttua tietokone ja nettiasiaa – ”kansantajuisesti” ja yritämme välttää hienostelua.