Sanastoa

Kaikki ei aina ole jokaiselle itsestään selvää, joten olemme tähän keränneet muutaman vinkin.

Nettiselain

Tietokoneessa ja älylaitteessa on sovellus, ohjelma, jota käyttämällä käytät nettisivustoja, palveluita. Suosittelemme, että käytät Chrome, Firefox tai Edge selaimia kun käyttöjärjestelmäsi on Android tai Microsoft Windows.

Tietoturva

Asenna omalle tietokoneellesi ja älypuhelimeesi edes maksuton turvaohjelma. Useimmiten se on turha, mutta jos jotain ylimääräistä olisi tulossa laitteeseen, niin ainakin sinulla on jokin hidaste välissä. Suurin tietoturva riski olet nimittäin sinä itse. Saatat itse antaa virukselle tai haittaohjelmalle itse luvan toimia laitteessasi ohittaen kaikki turvaohjelmat, tai olet antanut salasanasi jollekin toiselle, tai se on liian helppo.

Netti- ja mobiilipankki

Netti- ja mobiilipankki ovat täysin turvallisia käyttää – mutta älä anna kenellekään salasanojasi tai puhelintasi, jos siinä on suorat maksutyhteydet – vähintäänkin pidä älylaitteesi salasanasuojattuna automaattisesti.

Sosiaalinen media

Kun olet sosiaalisessa mediassa, muista, että kaikki ei aina ole siltä mitä näyttää ja ihminen joka kanssasi keskustelee, voi olla aivan kuka tahansa. Sosiaalinen media on tavallaan uusi Villi Länsi, missä on säännöt ja tavat, mutta joita kaikki eivät kuitenkaan noudata. Terve järki ja varovaisuus mukaan niin sosiaalinen media kaikkine kanavineen on mielenkiintoinen ja antoisa kokemus.

Suoratoisto eli streemaus

Suoratoistapalvelut ovat nykyaikaisia lisäkanavia esimerkiksi television, elokuvien, videoiden ja musiikin nauttimiselle. Useimmat niistä ovat alunperin nettipalveluita, jotka ovat sitten laajentuneet televisioihin ja älylaitteisiin ja jos sinulla on tuli jossain suoratoistopalvelussa kuten Viaplay, Cmore, Netflix, voit katsella elokuvia ja televisiota missä vain ja koska vain.