Tietoturvallisuus

Tietokoneita ja internettiä kohtan kohdistuu monella myös pelkoja, uskallanko tilata netistä, onko pankkiasioiminen turvallista, uskallanko kertoa jotain sosiaalisessa mediassa – turvallisuus on iso kysymysmerkki ja tässä alla muutamia huomioita ja vinkkejä.

Tietoturva ja tietokone

Ensimmäinen tietoturvakohta oman tietokoneen kohdalla on salasana, millä tietokone avataan. Jos tietokoneella on mitään taloudellisesti arvokasta tietoa, kannattaa tietokoneelle asettaa salasana. Jos se on vain pelikone tai nettiselainuun tarkoitettu kotikone, jota ei käytetä mihinkään muuhun, ei kotikoneessa salasanaa välttämättä kannata laittaa, silloin se vain hidastaa. Ei pidä myöskään kuvitella, että perussalasana olisi oikeasti todellinen turva, jos kone varastetaan ja koneella on arkaluontoista tietoa, lähes jokainen salasana on murrettavissa ohjelmistollisesti kun tietokone on saatu mukaan – ihan tavallinen varas ei kuitenkaan tällaiseen ryhdy, mutta teollisuus- ja yritysmaailmassa saatta jo yksittäinen tietokone sisältää satojen tuhansien eurojen arvosta myytävää materiaalia.

Virustorjunta ja internetsuojaus

Se mikä kuitenkin jokaiseen tietokoneeseen kannattaa asentaa on jonkinlainen virustorjunta ja internetselainsuojaus, näitä ohjelmistoja löytyy niin maksullisia kuin maksuttomia ja tärkeintä on että, koneella on edes jonkinlainen suoja. Mitä tärkeämpi kone, sitä tarkemmin tulee valita niin ohjelmistollinen kuin salasanasuojauksen taso. Jos tarvitset tässä apua niin esimerkiksi ER-tuki voi tulla auttamaan yrittäjää löytämään hänelle sopiva turvataso, joka ei ammu yli, mutta ei myöskään jätä liikaa ”reikiä” koneeseen.

Myös netissä on käyttäjän mietittävä omia salasanojaan. Moneen julkiseen palveluun pääsee jo omilla pankkitunnuksilla, mutta niiden lisäksi aktiivisella nettikäyttäjällä voi nopeasti olla kymmeniä salasanoja eri palveluihin, ja näiden tuottamiseen ja muistamiseen on erilaisia keinoja. Tärkeintä on, että salasana ei ole liian yksinkertainen tai suoranaisesti liity käyttäjän nimeen tai esimerkiksi syntymäaikaan, ja että salasana on tarpeeksi pitkä.

Vinkki: Nykyään yksi suositelluista salasanatavoista on käyttää erimerkiksi mielikirjansa jotain sitaattia.

Aiheesta muualla esimerkiksi:

Tietoturvalla tarkoitetaan tietojen, tietojärjestelmien, palveluiden ja verkkoliikenteen suojaamista. Tietoturvallisuuden katsotaan koostuvan luottamuksellisuudesta (engl. confidentiality), eheydestä (engl. integrity) ja saatavuudesta (engl. availability).

  • Luottamuksellisuuden tavoitteena on estää luvaton pääsy arkaluontoiseen tietoon. Toisin sanoen pitää salaisuudet salaisina. Yksityishenkilön näkökulmasta tällaisia tietoja voisi olla esim. henkilöturvatunnukset ja luottokorttien numerot. Tehokkaat salasanat, tiedostojen metatiedon poistaminen, tietojen salaaminen ja turvallinen tiedonhävitys ovat tärkeitä osa-alueita luottamuksellisuuden ylläpitämisessä.
     
  • Eheyden tarkoituksena on sen sijaan varmistaa tiedon muuttumattomuus oikeudettomien henkilöiden ja tahattomien muutoksien suhteen. Tämän vuoksi esimerkiksi tiedon oikeellisuuden tarkistaminen on suositeltavaa aina, kun siihen tarjotaan mahdollisuus.
     
  • Saatavuuden tehtävänä on puolestaan taata, että valtuutetut henkilöt pääsevät tietoon käsiksi aina tarvittaessa. Tämän vuoksi jokaisen tulisi huolehtia tietojen varmuuskopioinnista ja suojaamisesta haittaohjelmien ja verkkohyökkäysten varalta.