Kannattaako sijoittaa vai pelata lottoa?

Sijoittamisesta kiinnostuneet ovat varmasti tutustuneet myös erilaisiin rahapeleihin, kuten Veikkauksen lottoihin. Lotot ovat yleisesti ottaen kovin riskialttiita, ja niitä tulisi harrastaa vain huvin vuoksi. Sijoittaminen taas voi olla hyödyllisempää ja huomattavasti turvallisempaa toimintaa itsessään. Tällä sivulla tarkastelemme lottojen pelaamista sekä syitä lottoamiseen.

Todennäköisyydet ovat ratkaisevia

Lottovoiton mahdollisuudet ovat heikot, ja jättipotin voittajan on oltava poikkeuksellisen onnekas. Veikkauksen lotossa päävoiton todennäköisyys on vain yksi 18 miljoonasta. Lottonumerot valitaan usein sattumanvaraisesti kuponkiin, ja myös arvonta perustuu vain satunnaisuuteen. On tietysti mahdollista pelata samoja numeroita toistuvasti, mutta se ei takaa voittoa millään tavalla.

Lottoaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa, vaikka se monille onkin viihdyttävää. Toisaalta kun sanotaan, ettei loton pelaaminen ole kannattavaa, niin meidän on muistettava myös lotossa päävoiton voittaneita. Jos kysyisimme heiltä, onko lottoaminen kannattavaa, vastaus olisi todennäköisesti ”kyllä”.

Sen sijaan sijoittamisessa voit rakentaa voittavan sijoitusstrategian ja hyödyntää omaa markkinatuntemustasi, mikä helpottaa parhaiden päätösten tekemistä. Vaikka osakemarkkinat ovat tunnettuja nopeista heilahteluistaan, et yleensä menetä koko sijoitettua summaa, jos lyöt vetoa niiden puolesta, kuten lottoa pelatessasi. Mahdollisuus kasvattaa rahojasi merkittävästi sijoittamalla on siis suurempi, jos vain osaat sijoittaa tehokkaasti.

Loton pelaamista huvin vuoksi

Kun kyse on lottopelistä, sinun tulisi ajatella peliä ennen kaikkea viihteenä eikä niinkään tapana hankkia rahaa. Voittonäkymät saattavat lisätä pelin jännitystä, mutta on todennäköistä, ettet voita. Sijoittamiseen liittyy tietysti vaaroja, mutta jos osaat valita sijoituksesi, voit tehdä sen menestyksekkäästi. Tämän vuoksi sijoittajien tulisi ottaa harrastuksensa vakavammin ja tutkia osakkeiden hintoja perusteellisesti ennen ostopäätöksen tekemistä. Toisin sanoen sijoittajalla on oltava syvällisempi ymmärrys harrastuksestaan kuin loton pelaajalla.

On edelleen totta, että useammat ihmiset pelaavat lottoa tai muita rahapelejä, kuin tekevät viisaita taloudellisia päätöksiä. Monet ihmiset odottavat jännityksellä loton arvontoja, mikä luo enemmän intoa loton pelaamiseen kuin sijoittamiseen. Monet ihmiset epäröivät sijoittaa, koska he uskovat, ettei heillä ole riittävästi tietoa. Verkossa on kuitenkin runsaasti luotettavaa tietoa ja jopa kursseja, joiden avulla pääset alkuun.

Lotolla on pitkä historia

Arpajaiset ovat olleet suosittuja ihmiskunnan alusta asti ehkä niiden yksinkertaisuudenkin vuoksi. Nykyinenkin lotto on jo vuosisatoja vanha. Ensimmäiset arpajaiset juontavat juurensa Kiinaan, jossa uhkapeliä käytettiin linnanmuurien ja muiden rakennustöiden kalliiseen rakentamiseen ja ylläpitoon. Pelin palautusprosentit olivat luultavasti verrattavissa nykyisiin. Voittoja ei välttämättä aina maksettu käteisenä, vaan ne saattoivat tulla esimerkiksi ruoan ja muiden palkintojen muodossa.

Arpajaiset rantautuivat Kiinasta Italiaan, jossa lotto sai nykyisen muotonsa. Ranskassa lotto oli heti suosittu, koska Ranskassa oli jo pitkä historia pelaamisen alalla. Lotolla on rahoitettu armeijoita, hyväntekeväisyyttä, siirtomaaretkiä ja monia muita asioita. Se on ollut yksi suosituimmista peleistä vuodesta toiseen, kuten bingo ja keno.

Suomessa on lotottu 50 vuotta

Suomen arpajaiset on järjestetty 1970-luvulta lähtien. Veikkauksen lotot ovat pitkälti pysyneet samoina, vaikka numerovalikoimat ovatkin jonkin verran vaihdelleet. Veikkaus Lottoa on pelattu jo 50 vuotta, ja joka viikko pelataan yksi uusi kierros. Veikkaus Loton rinnalle on tullut myös Vikinglotto sekä EuroJackpot.

Tällä hetkellä maailman suurimmat arpajaiset ovat Yhdysvaltojen lotot, joissa palkinnot voivat nousta jopa miljardiin dollariin. Vaikka kaikki muut rahapelimuodot katoaisivat, ihmisten suosikki olisi edelleen lotto, ja sitä pelataan epäilemättä vielä pitkään. Seuraava vaihe on hyödyntää internetiä arpajaisten pelaamiseen eri tavoin, vaikka netissä pelattavat arpajaiset ovatkin vielä lapsenkengissä.