Tietoturvallisuus

Digitaaliteknologia kehittyy yhä nopeammalla vauhdilla, ja internetissä vietetään nykyään enemmän aikaa kuin koskaan aikaisemmin. Netti on täynnä kiinnostavia ja jännittäviä asioita, mutta se tuo mukanaan myös toisen puolen, joka voi johtaa varautumattoman käyttäjän vaikeuksiin.

Internet on luonut täysin uuden rikollisuuden lajin, kyberrikollisuuden. Koska internetissä on miljoonia tietokoneita, joita ei ole suojattu riittävällä tasolla, esimerkiksi riittävän vahvalla salasanalla, on haittaohjelmien levittäminen näille koneille helppoa, ja näistä koneista voidaan muodostaa bottiverkko haittaohjelmien tehokkaampaan levitykseen.

Tämän vuoksi on erityisen tärkeää suojata oma kone kunnolla. Tietoturvallisuudella tarkoitetaan muun muassa henkilökohtaisten tietojen (esim. pankki- ja henkilötiedot), palveluiden sekä verkkoliikenteen suojaamista estämällä hakkerointiyrityksiä sekä suorien haittaohjelmien tietokoneelle pääsyn estämistä. Tässä on joitakin tapoja, joilla voit pienentää verkon riskejä, käyttäessäsi kotitietokonetta.

Virustorjunta

Mitä tahansa laitetta käytettäessä on erittäin tärkeää turvata tietonsa parhaalla mahdollisella tavalla. Ilman suojausta olet altis kaikkien hakkerien hyökkäyksille, joka tietenkin halutaan välttää. Tällöin juuri oikeanlaisen tietoturvaohjelman valitseminen ja asentaminen on tärkeää.

Virustorjuntaohjelman tulee myös olla koko ajan ajan tasalla, eli sen säännöllisestä päivittämisestä tulee huolehtia. Virustorjuntaohjelmia on sekä maksullisia että ilmaisia. Yksi vanhimmista ilmaisista virustorjuntaohjelmista on avast-antivirus.fi, jonka ominaisuudet ovat huippuluokkaa.

VPN

Yksi keino suojata omia tietojaan netissä toimivan virusturvan lisäksi on VPN, eli Virtual Private Network. VPN salaa käyttäjän tietoliikenteen piilottamalla käyttäjän IP-osoitteen ja luomalla salatun tunnelin palvelimelle, josta tieto siirtyy sivustolle tai sovellukseen jota käyttäjä on käyttämässä.

VPN:ää käyttämällä voidaan estää ulkopuolisia näkemästä ja seuraamasta mitä käyttäjä tekee verkossa, samalla suojaten esimerkiksi pankkitietoja. VPN turvaa käyttäjän yksityisyyden verkossa kaikilla laitteilla Windowsista Maciin ja Androidista iPhoneen ja sen voi asentaa älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen.

Parantuneen tietoturvan lisäksi käyttäjät pääsevät käsiksi esimerkiksi aluerajattuihin sisältöihin, kuten eri maiden suoratoistopalveluihin, urheilulähetyksiin tai pystyvät käyttämään torrentteja anonyymisti.

VPN tarjoaa pääsyn kaikkeen verkossa olevaan sisältöön

Osa erilaisista suoratoistopalveluista on asentanut sivustolleen maantieteellisen eston. Aluerajauksella, eli geoblokkauksella tarkoitetaan sitä, että käyttäjä ei pääse käsiksi kaikkeen sisältöön, kuten esimerkiksi uutisiin, elokuviin, videoihin, ja televisiosarjoihin. VPN:n ilmainenvpn.fi avulla voit muutamassa sekunnissa muuttaa laitteesi IP-osoitteen siten että sinulla on pääsy eri sivustojen sisältöön lähestulkoon kaikkialla maailmassa.

Käyttäjän on hyvä huomioida, että jotkut maat kuten Venäjä ja Kiina ovat kieltäneet VPN-yhteyden käyttämisen lailla, tai VPN-yhteyden käyttöä on rajoitettu.

Suojele yksityisyyttäsi verkossa

Kun laitteillesi on asennettu VPN, on kaikki verkkotoiminta suojattu. VPN luo salatun tunnelin, jonka läpi tietoliikenteesi ohjautuu. Tämä tarkoittaa, että kolmannet osapuolet eivät voi valvoa verkkosivustoja, joilla olet käynyt, eikä henkilötietojasi voida myydä edelleen esimerkiksi mainostajille.

Vältä väärinkäyttöä Wi-Fi-verkoissa

Joka kerta, kun muodostat yhteyden internetiin langattoman Wi-Fi-yhteyden kautta kotisi ulkopuolella, vaarannat yksityisyytesi. Jos esimerkiksi yhdistät älypuhelimesi lentokentän tai kahvilan internetiin, kaikki toimintasi altisuu väärinkäytöksille ja tietovarkauksille. Hakkerit voivat helposti varastaa tietoja julkisten verkkojen kautta.

Vaikka kirjautuisit julkiseen verkkoon käyttäjänimellä ja salasanalla, on tietoliikenne julkista kaikille kyseisessä verkossa oleville. Muut voivat nähdä online-toimintasi ja jopa varastaa salasanasi ja tietosi.

VPN on ainoa tapa välttää väärinkäyttö julkisessa verkossa. VPN varmistaa, että yksityiset ja henkilökohtaiset tietosi on piilotettu. VPN onkin kuin suojakilpi, joka suojaa tietoliikennettä ja verkkotoimintaasi.

VINKKEJÄ KOTIKONEEN SUOJAAMISEEN

  • Palomuuri
  • Virustorjuntaohjelma
  • VPN
  • Ohjelmistojen päivittäminen, erityisesti tietoturvaa koskevat päivitykset
  • Riittävän vahva salasana
  • Verkon turvallinen selaus
  • Epäilyttävien linkkien ja liitteiden välttäminen
  • Henkilötietojen suojaus