Paras ilmainen varmuuskopiointiohjelmisto Windows 11:lle

Nykyisin me kaikki säilytämme arvokkaita perhevalokuvia, tärkeitä työasiakirjoja ja elintärkeitä papereita yleensä digitaalisesti. Näiden menettäminen tietokonelaitteiston tai -ohjelmiston vian vuoksi on riski, jota ei kannata ottaa.

Investointi luotettavaan varmuuskopiointiohjelmistoon voi pelastaa tiedostosi, mutta se on kallista ja ohjelmisto voi olla täynnä tarpeettomia ominaisuuksia, joita keskivertokäyttäjä ei tarvitse. Onneksi Windows 11 -käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet ovat yhteensopivia lukuisten erinomaisten ilmaisten varmuuskopiointiratkaisujen kanssa. Nyt voitkin suojata tärkeimmät asiakirjasi ja muistosi turvallisesti ja ilmaiseksi.

Miksi varmuuskopiointi on niin tärkeää?

Windows 11 julkaistiin vuonna 2021 ja se on modernein käyttöjärjestelmä ainakin Windows-tuoteperheessä. Jos koneessasi on vanhempi Windows, mutta haluat saada uusimman Windows 11 version, voit päivittää käyttöjärjestelmän ilmaiseksi. Osoitteessa windows11ilmaiseksi.fi on kerrottu miten voit päivittää Windows 11 -käyttöjärjestelmän ilmaiseksi.

Vaikka tietokoneesi tuhoutuisi täysin, varmuuskopioinnin avulla sinulla on silti tiedostosi tallennettuna. Se voi antaa sinulle mielenrauhan ja turvallisuuden tunteen, kun tiedät, ettei mikään ole lopullisesti hukassa, vaikka koneeseesi iskisi mikä ongelma tahansa.

Monella on tallennettuna Windows 11 -käyttöjärjestelmään kuvat, salasanat, tiedostot, videot, työasiakirjat ja melkein mitä vain, mitä voi sähköisesti tallentaa. Jos koneeseen tulee esimerkiksi virus, voi kaikki tuo tuhoutua. Jos sinulla ei ole varmuuskopiota tiedostoistasi, voi olla, että mitään tiedostoistasi ei saada palautettua. Edes tietokonekorjaajat eivät välttämättä pysty palauttamaan tiedostojasi.

Eikä aina tarvitse tulla edes virusta. Tietokoneesi voi hajota, siihen voi tulla sähkövika tai se voidaan varastaa. Ilmaan varmuuskopiota mahdollisuutesi saada tiedostosi takaisin, ovat hyvin pienet. Varmuuskopiointi on siis erittäin kannattava liike ainakin kaikille, jotka säilyttävät tietokoneella paljon asiakirjojaan.

Erilaiset varmuuskopiointitavat

Varmuuskopiointi käsittää erilaisia toimenpiteitä; esimerkiksi macOS Time Machine tallentaa koko kiintolevyn, jotta se voidaan palauttaa kokonaan tai jopa siirtää toiselle tietokoneelle. Kun voit kopioida tietoja ja tallentaa ne turvallisesti, voit olla rauhassa tietäen, että kaikki on turvassa katastrofin sattuessa.

Levyn kuvantaminen, joka on olennainen ominaisuus kaikille, jotka ovat huolissaan kiintolevyn tai tietokoneen täydellisestä hajoamisesta varkauden tai muiden syiden vuoksi, on kehittynyt ja tullut paljon älykkäämmäksi. Nykyään päivittäiset muutokset voidaan tallentaa tehokkaasti ”inkrementaalisella varmuuskopiointikuvalla”, joka vaatii vain vähän työtä. Tällainen täydellinen varmuuskopiointiratkaisu tarjoaa Windows 11 -käyttäjälle mielenrauhaa. Se säästää myös aikaa, mutta aluksi sinun pitää nähdä vähän vaivaa.

Suurin osa tietokoneen tiedoista on suhteellisen helppo korvata ilman varmuuskopiota. Käyttöjärjestelmäsi ja sovelluksesi voi tarvittaessa ladata uudelleen virallisista lähteistä. Vain korvaamattomien tietojen, kuten asiakirjojen ja tiedostojen varmuuskopioiminen säästää aikaa pitkällä aikavälillä – ja lisäksi se vapauttaa ylimääräistä tilaa.

Kun haluat turvata tietosi, varmuuskopiointiin on tarjolla muutamia vaihtoehtoja. Kaksi suosituinta vaihtoehtoa ovat nykyään ulkoiset kiintolevyt (HDD) ja pilvivarmistukset internetissä. Jos kuitenkin haluat mieluummin käyttää muistitikkua tai SSD-levyä, myös ne ajavat asiansa, kunhan niissä on tarpeeksi tallennustilaa. Tietojen suojaaminen on olennaisen tärkeää kuluttajien lisäksi kaikille yrityksille, ja paras tapa tehdä se on käyttää kahta erillistä varmuuskopiointimenetelmää.

Google Drive

Google Drive on Googlen tarjoama pilvitallennuspalvelu. Sen avulla voit tallentaa asiakirjoja, valokuvia, musiikkia ja videoita ja käyttää niitä mistä päin maailmaa tahansa. Se on erinomainen tapa varmistaa, että kaikki tiedostosi ovat turvassa kaikenlaisten katastrofien varalta.

Google Driven käyttämisessä varmuuskopiointiin on hienoa se, että se on ilmainen 15 Gt:n tallennustilaan asti. Jos tarvitset enemmän, voit päivittää 100 Gt:hen tai jopa 1 Tt:hen vain muutamilla euroilla kuukaudessa. Kaikki tiedostosi tallennetaan turvallisesti Googlen palvelimille, joten sinun ei tarvitse huolehtia niiden katoamisesta, jos tietokoneellesi tai laitteellesi tapahtuu jotain.

Google Driven käyttäminen on yksinkertaista; lataa sovellus mihin tahansa laitteeseen, ja voit käyttää ja varmuuskopioida tiedostojasi missä tahansa. Google Drive on myös helppo jakaa tiedostoja muiden kanssa, ja voit jopa tehdä yhteistyötä asiakirjojen parissa reaaliajassa.

Microsoft OneDrive

Toinen suosittu pilvitallennuspalvelu on Microsoft OneDrive. Se on samanlainen kuin Google Drive, mutta siinä on joitakin lisäominaisuuksia, kuten mahdollisuus tallentaa jopa 5 Tt:n edestä tietoja. Voit käyttää tiedostojasi millä tahansa laitteella, mukaan lukien Windows- ja Mac-tietokoneet, iPhonet ja iPadit sekä Android-puhelimet ja -tabletit.

OneDriven avulla on myös helppo jakaa tiedostoja muiden kanssa; tarvitset vain heidän sähköpostiosoitteensa tai linkin, jota he voivat klikata. Ja kuten Google Drivessa, voitte työskennellä asiakirjojen parissa yhdessä reaaliajassa.

OneDrive antaa sinulle 1 Tt ilmaista tallennustilaa, kun tilaat Office 365 -tilauksen. Tämä on enemmän kuin tarpeeksi useimmille ihmisille, jotka haluavat varmuuskopioida tärkeitä asiakirjojaan tai perhekuviaan. Se on myös turvallinen; kaikki tietosi salataan siirron aikana ja levossa.

Google Drive ja OneDrive ovat kaksi erinomaista varmuuskopiointivaihtoehtoa tiedoillesi. Valitsitpa sitten Google Driven tai OneDriven, voit olla varma, että kaikki tärkeät tiedostosi ovat turvassa katastrofin sattuessa. Jos haluat pelata todella varman päälle, tallenna useita varmuuskopioita, jotta sinulla on varmuuskopio, jos yksi niistä vahingoittuu tai poistuu. Muista myös testata varmuuskopiot usein, jotta ne ovat ajan tasalla. Tietojesi turvallisuuden pitäisi olla aina etusijalla, joten älä koskaan jätä varmuuskopiointia väliin.

EaseUS Todo Backup Free

Yksi hyödyllinen varmuuskopiointiohjelma on EaseUS Todo Backup Free. Tämä ohjelma voi varmuuskopioida kokonaisia tietokoneita, mukaan lukien käyttöjärjestelmä, sovellukset ja asetukset. Se tukee myös kloonausta, mikä tarkoittaa, että se voi luoda identtisen kopion olemassa olevasta asemasta toiselle – tämä on hienoa kiintolevyjen vaihtamisessa tai tietojen siirtämisessä tietokoneiden välillä.

EaseUS Todo Backup Free on helppokäyttöinen; lataa vain ohjelma ja seuraa ohjeita aloittaaksesi. Sinulla on täysi kontrolli siitä, mitä varmuuskopioidaan ja milloin, joten voit mukauttaa varmuuskopiot tarpeidesi mukaan. Ohjelman avulla voit myös ajoittaa automaattiset varmuuskopiot ja tallentaa tiedostojen eri versioita, jotta sinulla on aina tuore versio käsillä, jos jokin menee pieleen.

DropBox

DropBox on niin ikään yksi suosittu pilvitallennuspalvelu, joka oli suosittu jo ennen Google Drivea. Se on suunniteltu helpottamaan tiedostojen tallentamista ja jakamista, ja siinä on ominaisuuksia, kuten tiedostojen synkronointi eri laitteiden välillä ja turvallinen jakaminen muiden kanssa. Se tarjoaa myös useita muokkaustyökaluja, joten voit helposti tehdä yhteistyötä asiakirjojen parissa tiimisi kanssa.

DropBox tarjoaa 2 Gt ilmaista tallennustilaa, mutta jos tarvitset enemmän, saatavilla on useita tarpeisiisi sopivia paketteja. Tallennuspaketit alkavat vain muutamasta eurosta kuukaudessa jopa 1 Tt:n tallennustilaa varten. DropBox on ihanteellinen ratkaisu tiimeille, joiden on tehtävä yhteistyötä projekteissa tai jaettava asiakirjoja usein.

DropBox pitää myös tietosi turvassa; kaikki tiedostot salataan kuljetuksen aikana ja levossa, ja pääsyä valvotaan salasanoilla ja kaksivaiheisella kirjautumisella. DropBox on pioneeri tällä alalla ja sitä käytettiin tiedostojen tallentamiseen ja jakamiseen jo monta vuotta ennen muiden palveluntarjoajien palveluita.

Cobian Backup 11 (Gravity)

Cobian Backup 11 (Gravity) on ilmainen varmuuskopiointiohjelma, joka auttaa pitämään tärkeät tiedostosi turvassa. Sillä voidaan varmuuskopioida automaattisesti tiedostoja, kansioita tai kokonaisia asemia, ja siinä on useita ominaisuuksia, joiden avulla asetuksia on helppo mukauttaa.

Voit asettaa Cobian Backup 11 (Gravity) -ohjelman toimimaan aikataulun mukaan tai tiettyjen käynnistysten yhteydessä, esimerkiksi kun kirjaudut sisään tai ulos tietokoneesta tai kun asennat USB-aseman. Voit myös määrittää, minkä tyyppisen varmuuskopion haluat; voit valita täyden, inkrementaalisen tai differentiaalisen varmuuskopion.

Cobian Backup 11 (Gravity) -ohjelmalla voit pakata tiedot ennen varmuuskopiointia ja asettaa eri tasoja kullekin tiedostotyypille. Sinulla on myös mahdollisuus salata varmuuskopio ylimääräisen turvallisuuden takaamiseksi. Se on loistava valinta kaikille, jotka haluavat varmuuskopioida tietonsa Windows 11 -käyttöjärjestelmässä nopeasti, turvallisesti ja helposti.

Acronis True Image

Acronis True Image on luotettava varmuuskopiointiohjelma, joka tarjoaa täydellisiä järjestelmävarmuuskopioita sekä inkrementaalisia ja differentiaalisia varmuuskopioita. Se voi myös tallentaa kokonaisia levyjä, mikä tarkoittaa, että se luo tarkan kopion kiintolevystäsi katastrofien tai tietojen siirtämisen varalta. Se on helppokäyttöinen; valitse vain, mitä haluat varmuuskopioida, aseta se tallentamaan automaattisesti ja sen jälkeen voit unohtaa sen.

Acronis True Image tukee ”peilikuvantamista”, jolloin voit kloonata yhden aseman toiselle ilman, että sinun tarvitsee siirtää tiedostoja ja kansioita manuaalisesti. Voit myös tallentaa useita versioita varmuuskopioistasi, jotta sinulla on aina toivomasi versio. Ohjelmassa on myös kehittyneitä tietoturvaominaisuuksia, kuten sotilastason salaus ja salasanasuojaus.

Acronis True Image tarjoaa helpon ja turvallisen tavan varmuuskopioida tietojasi; se on saatavilla sekä macOS- että Windows-käyttöjärjestelmille. Tarjolla on ilmainen kokeiluversio, tai voit ostaa täysversion noin 20 eurolla vuodessa. Tämä on loistava vaihtoehto kaikille, jotka tarvitsevat kattavaa suojaa tiedoilleen ja järjestelmilleen.

Macrium Reflect Free

Macrium Reflect Free on loistava valinta kaikille, jotka haluavat varmuuskopioida tiedostojaan nopeasti, turvallisesti ja helposti. Se tarjoaa täydellisiä järjestelmävarmuuskopioita, tiedostojen varmuuskopioita ja levykuvia sekä inkrementaalisia ja differentiaalisia varmuuskopioita. Voit myös kloonata yhden aseman toiselle ohjelmassa olevan ”clone”-ominaisuuden avulla.

Macrium Reflect Free -ohjelmalla voit pakata varmuuskopiointitietoja tallennustehokkuuden parantamiseksi, ja sen kehittyneiden tietoturvaominaisuuksien ansiosta tietosi pysyvät turvassa uteliailta katseilta. Ohjelma tarjoaa jopa sähköposti-ilmoituksia, jotta tiedät, milloin varmuuskopiointi on päättynyt tai epäonnistunut.

Se on saatavilla sekä Windows 11:lle että vanhemmille käyttöjärjestelmäversioille, joten se on hyvä vaihtoehto myös niille, jotka eivät ole vielä päivittäneet uusimpaan Windowsiin. Macrium Reflect Free -ohjelman käyttö on ilmaista, mutta jos etsit kehittyneempiä ominaisuuksia, voit päivittää maksulliseen versioon.

Aomei Backupper Standard

Aomei Backupper Standard on ilmainen varmuuskopiointiohjelma Windows 11:lle, joka tarjoaa kattavan valikoiman ominaisuuksia. Se voi varmuuskopioida kokonaisia järjestelmiä, yksittäisiä tiedostoja ja kansioita sekä levyjä ja osioita. Ohjelma tukee myös inkrementaalisia ja differentiaalisia varmuuskopioita, jolloin voit säästää tilaa varmuuskopioimalla vain versioiden väliset muutokset.

Aomei Backupper Standardissa on useita kehittyneitä ominaisuuksia, kuten salaus, salasanasuojaus ja sähköposti-ilmoitukset. Voit myös käyttää ohjelmaa kloonaamaan yhden aseman toiseen vain muutamalla napsautuksella.

Jos etsit helppokäyttöistä mutta tehokasta varmuuskopiointiratkaisua Windows 11:lle, Aomei Backupper Standard on ehdottomasti harkitsemisen arvoinen. Sen käyttö on ilmaista, mutta tarjolla on myös Advanced-versio, jossa on jopa 20 lisäominaisuutta.

FBackup

FBackup on ilmainen varmuuskopiointiohjelma Windows 11:lle, joka tarjoaa helpon ja luotettavan tavan varmuuskopioida tietosi. Voit varmuuskopioida kokonaisia järjestelmiä, tiedostoja, kansioita ja jopa kokonaisia levyjä ohjelman tehokkaiden ominaisuuksien avulla. FBackup tukee myös inkrementaalisia varmuuskopioita, jolloin voit säästää tilaa varmuuskopioimalla vain versioiden väliset muutokset.

Ohjelmassa on useita kehittyneitä ominaisuuksia, kuten salaus, salasanasuojaus ja sähköposti-ilmoitukset. Voit myös kloonata yhden aseman toiselle käyttämällä ohjelman kloonausominaisuutta. Tästä voi olla hyötyä esimerkiksi ostaessasi uuden tietokoneen.

FBackup on erinomainen valinta kaikille, jotka haluavat helppokäyttöisen mutta tehokkaan varmuuskopiointiratkaisun Windows 11:lle. Sen käyttö on ilmaista, joten varsinaisesti syitä olla käyttämättä sitä ei löydy. Se on saanut käyttäjiltä myös hyviä arvosteluja netin arvostelusivustoilla.

Paragon Backup & Recovery Community Edition

Paragon Backup & Recovery Community Edition on ilmainen varmuuskopiointiohjelma Windows 11:lle, joka tarjoaa täydelliset järjestelmä-, tiedosto- ja levyvarmuuskopiot. Se tukee myös inkrementaalisia ja differentiaalisia varmuuskopioita, jolloin voit säästää tilaa varmuuskopioimalla vain versioiden väliset muutokset.

Ohjelma sisältää useita kehittyneitä ominaisuuksia, kuten salauksen, salasanasuojauksen ja sähköposti-ilmoitukset. Voit myös käyttää ohjelmaa kloonaamaan yhden aseman toiseen vain muutamalla napsautuksella.

Kaiken kaikkiaan Paragon Backup & Recovery Community Edition on erinomainen valinta kaikille, jotka tarvitsevat luotettavan varmuuskopiointiratkaisun Windows 11:lle. Ohjelman käyttö on ilmaista, ja se on saanut käyttäjiltä hyviä arvosteluja netin arvostelusivustoilla. Jos etsit jotain kattavampaa, tarjolla on myös maksullinen Pro-versio, joka sisältää lisää ominaisuuksia.

Ulkoiset kiintolevyt ja muistitikut

Ulkoisen kiintolevyn käyttäminen on niin ikään hyvä tapa varmuuskopioida tärkeitä tietoja. Se on helppo asentaa, et tarvitse internetyhteyttä ja ne ovat suhteellisen edullisia. Niitä on erikokoisia, joten voit valita sinulle sopivan sen mukaan, kuinka paljon tallennustilaa tarvitset. Ulkoisen kiintolevyn huono puoli on, että se on kytkettävä tietokoneeseen tai laitteeseen, jotta varmuuskopiointiprosessi toimisi.

Muistitikut ovat toinen vaihtoehto tietojen varmuuskopiointiin. Ne ovat pieniä ja kevyitä, joten voit kuljettaa niitä helposti mukanasi ja käyttää tietojasi missä tahansa. Ulkoisten kiintolevyjen tavoin et tarvitse internet-yhteyttä niiden käyttämiseen, mutta ne ovat herkempiä hajoamaan. Lisäksi niiden tallennuskapasiteetti on rajallinen ulkoisiin kiintolevyihin verrattuna, vaikkakin niihin voi tallentaa moninkertaisesti verrattuna takavuosiin.

VPN:t ja palomuurit

Varmuuskopiointi tehdään katastrofien varalta. Yhtä tärkeää on kuitenkin myös suojata Windows 11 niin, ettei katastrofia pääse käymään. Yksi tapa suojata tietojasi onkin virtuaaliset yksityisverkot (VPN) ja palomuurit. VPN-verkot luovat suojatun reitin tietokoneesi tai laitteesi ja internetin välille, jolloin voit käyttää verkkosivustoja ilman, että kukaan muu voi nuuskia yhteyttäsi. Paras VPN mahdollistaa, että haitallisilla verkkosivustoilla lähetetyt virukset tai haittaohjelmat eivät pääse tietokoneellesi tai laitteellesi.

Palomuuri toimii lisäsuojakerroksena, sillä se estää kaiken haitallisen liikenteen. Se estää myös kaiken lähtevän liikenteen, joka voi olla epäilyttävää tai haitallista. VPN:n ja palomuurin yhdistelmän käyttäminen on hyvä tapa suojata Windows 11 haittaohjelmilta, viruksilta, hakkereilta ja muilta uhilta. On myös tärkeää varmistaa, että asennat kaikki tietoturvapäivitykset tietokoneeseesi tai laitteeseesi heti, kun ne ovat saatavilla. Näin varmistat, että järjestelmäsi on aina ajan tasalla ja turvallinen.

Ota nämä asiat huomioon varmuuskopioinnissa

Käytitpä sitten kolmannen osapuolen työkalua, ulkoista kiintolevyä tai VPN:ää ja palomuureja, on paljon vaihtoehtoja, joilla voit pitää tietosi turvassa katastrofeilta. Valitse sinulle parhaiten sopiva menetelmä, jotta voit varmuuskopioida tärkeät tietosi luottavaisin mielin.

Jos haluat pelata todella varman päälle, muista aina säilyttää useita kopioita tiedoistasi, päivitä niitä säännöllisesti ja säilytä niitä eri paikoissa. Näin varmistat, että sinulla on kaikki tarvitsemasi tiedot hätätilanteessa. Muista myös testata varmuuskopiot säännöllisesti, jotta tiedät, että ne toimivat oikein. Näin voit olla varma, että tietosi ovat turvassa, jos järjestelmässäsi ilmenee ongelmia.

Edellä mainittujen menetelmien pitäisi antaa sinulle mielenrauhaa tärkeiden tietojesi varmuuskopioinnissa. Kolmannen osapuolen työkalujen, ulkoisten kiintolevyjen, VPN:ien, virustorjunnan ja palomuurien yhdistelmällä voit luoda kattavan varmuuskopiointistrategian, joka toimii sinulle ja pitää tietosi turvassa katastrofeilta. Pieni suunnittelu tänään voi pelastaa tiedostosi sekä paljon aikaa ja rahaa tulevaisuudessa.