Esports – yksi PC-pelaamisen suurimmista ilmiöistä

Jos olet yhtään tietoinen siitä, mitä pelaamisen maailmassa on tapahtunut viimeisten vuosien aikana, et ole luultavasti voinut välttyä kuulemasta termistä nimeltä “esports”. Suomessa myös e-urheiluna tai elektronisena urheiluna kulkeva pelaamisen muoto on nimensä mukaisesti kilpailullista pelaamista eri tietokonepelien sisällä.

Suurimpia katsojamääriä ja kiinnostusta saavat erilaiset räiskintäpelit, strategiapelit, ja jotkin urheilupelit. Kaikkein seuratuimpia pelejä ovat muun muassa Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2, League of Legends, Starcraft 2, Rocket League ja Fifa. Esportsin ympärille on kehittynyt monta omaa sivustoa, jotka tekevät esports aiheista uutisointia.

Miksi esportsia pelataan etenkin PC:llä?

Syy tähän on on hyvinkin yksinkertainen: Monet peleistä ja niiden ohjaamisesta vaativat parhaimpien tasolla sellaista tarkkuutta ja reaktiokykyä, että näppäimistö ja hiiri antaa huomattavan edun tavalliseen peliohjaimeen nähden. Tämä korostuu etenkin kaikissa räiskintäpeleissä, joissa aseilla tähtääminen tapahtuu paljon nopeammin ja tarkemmin kuin jos käytössä olisi ohjain. Myös strategiapeleissä tarkkuus on pitänyt pelaajat PC-pelaajina. Toisaalta on myös pelejä, joissa konsoliohjain on lähes kaikkien parhaimpien pelaajien käytössä. Rocket League ja Fifa on näistä esimerkkejä.

Peliä ja sen asetuksia voi myös kustomoida PC-pelikoneilla, toisin kuin konsoleilla. Ruudunpäivitys on etenkin yksi asia, joka voi antaa alemmallakin tasolla pienen edun pelaajalle. Näin ollen esportsin parissa ammattilaisurasta haaveilevalle on kannattavaa panostaa laitteistoon ainakin jossain määrin.

Esportsin seuraaminen

Esportsin ympärille on ehtinyt muodostua jo monta organisaatiota, joiden taustalla on isoja sponsoreita tai perinteisiä urheiluseuroja. Näiden organisaatioiden alle onkin muodostunut useita eri joukkueita.

Pelejä voi helposti seurata vaikka Twitchin kautta, jossa lähetykset esportsista ovat usein koko sivuston katsotuimpia. Ajoittain myös Yle Areena lähettää esports-lähetyksiä, joten jos haluaa tutustua aiheeseen suomeksi selostettuna, kannattaa tarkkailla Ylen tarjontaa.