Tutustu parhaisiin videonleikkausohjelmiin

Video on suositumpaa kuin koskaan ja yhä useampi on ryhtynyt tuottamaan omaa liikkuvaa kuvaa esimerkiksi eri sosiaalisen median alustoilla. Moni videontekijä haluisi tehdä videoistaan parempia ja kiinnostavampia, mutta videoiden muokkaustaidot voivat olla siihen liian puutteelliset. Annamme tässä artikkelissa sinulle vinkkejä sopivista videonmuokkausohjelmista.

Monilla meistä löytyy omasta takaa työkalu, jolla voi tehdä teknisesti suhteellisen tasokkaita videoita. Oma älypuhelin tai järjestelmäkamera vastaavat kohtalaisiin videontekotarpeisiin, mutta videoista tulee usein kiinnostavia silloin kun ne on editoitu ja leikattua laadukkaiksi kokonaisuuksiksi, joissa on tiiviisti tuotu esiin keskeinen sisältö. Live blackjack on suosittu nettipeli, jota voi videonteon tauoilla pelata kätevästi verkossa.

Aloittelijan videonleikkausohjelmat

Useimmissa perustietokoneissa on valmiina tarjolla jonkinlainen videonleikkausohjelma ja tämä pätee sekä Mac- että Windows-tietokoneissa. Ne voivat olla tyypillisesti kuitenkin sangen yksinkertaisia vähäisine toimintoineen, joten jos videonleikkaus ja editointi ovat hieman vaativampaa puuhaa, eivät ne välttämättä vastaa tarpeita.

Windows-tietokoneissa on vakiokalusteena Movie Maker, joka sisältää perustyökalut ja -toiminnot, joita videon leikkaamisessa tarvitaan. Se sopii tämän takia aloittelijoille, jotka haluavat kokeilla leikkaamista otoksiensa alku- tai loppupäästä ja mahdollisesti sen keskikohdastakin. Windows Movie Maker pystyy myös yhdistelemään yksittäisiä leikkeitä yhdeksi videokokonaisuudeksi.

Mac-tietokoneet tarjoavat puolestaan Apple iMovie -sovellustaan, jonka voi ladata maksutta kaikkiin Mac-koneisiin. Sovellus on erittäin helppo ja yksinkertainen videomuokkausohjelma ja sen etuna, että sitä pidetään tavallaan ammattimaisen Final Cut Pro X -ohjelman pikkusisarena. Apple iMovie on oivallinen tapa aloittaa videoiden käsittely, jos tavoitteenasi on kehittyä videonleikkauksessa pidemmälle samalla tietokoneella. Se on myös erittäin havainnollinen ja siinä on useita toimintoja videoiden elävöittämistä varten.

Shotcut ja Lightworks tarjoavat hieman enemmän edistystä

Jos videonleikkaaja on päässyt alkuaskeleistaan eteenpäin, voi hän harkita käyttöönsä Shotcut- ja Lightoworks-ohjelmistoja. Shotcut on ilmainen videoleikkuri, joka on suunnattu videonleikkaamista harrastaville henkilöille. Se voi kuitenkin vaatia pientä kynnyksen ylittämistä, mikä pätee usein tutustuessa uuteen videonmuokkausohjelmaan.

Shotcut tarjoaa kuitenkin monipuolisia mahdollisuuksia edistykselliseen videonmuokkaukseen ja sillä voi suhteellisen helposti lisätä videoprojektiin uusia video- ja ääniraitoja. Shotcut on myös melko pieni ohjelma ja sen oppii täten melko nopeasti, jonka jälkeen voi siirtyä eteenpäin taitojen karttuessa.

Lightworks on myös ladattavissa ilmaiseksi ja se on ammattilaisten kehittelemä sovellus. Se toimii hyvänä vaihtoehtona niille, jotka haluavat koko ajan oppia jotain uutta videon leikkaamisesta. Ohjelma mahdollistaa pitkälle kehittyneiden tehosteiden luomisen ja ääntäkin voi muokata monella tavalla.

Ohjelma sisältää myös monia pikanäppäinkertoimia, joiden myötä työskentely on nopeampaa ja sutjakkaampaa. Lightworksin ilmainen versio on hyvä tapa ohjelmaan tutustumiseksi, mutta jos into kasvaa kunnolla, voit hankkia maksullisen version, joissa pääset kokeilemaan muitakin ominaisuuksia.

Adobe Premiere Pro CC on kokeneelle videonleikkaajalle

Videonleikkauksien ammattilaiset hehkuttavat yleensä yhtä ohjelmaa, jossa täyttyvät heidän kaikki tarpeet ja vaatimuksensa. Tässäkin on kyse kuitenkin tottumuksesta ja makuasioista. Kerromme tässä kappaleessa kahdesta ohjelmasta, joilla voit editoida vaikka televisio-ohjelmia tai vastaavasti loistavan kotivideon tehosteineen.

Adobe Premiere Pro CC on täynnä erilaisia vaihtoehtoja. Sen nimeen vannovat monet ammattilaiset, koska se tekee yhteistyötä monen tiedostomuodon kanssa. Lisäksi se täyttää monet muutkin ammattilaisen tarpeet ja toiveet.

Se on ohjelmistoltaan kuitenkin sen verran kehittynyt, ettei sitä suositella aloittelijoille. Ohjelma sisältää nimittäin sen verran oppimista, että aloittelija saa siitä lähinnä päänvaivaa, jolloin videonleikkaus ei etene odotetulla tavalla. Jos haluat siis investoida rahaasi ja aikaasi tähän ohjelmaan, tulee sinun olla melko kehittynyt videoeditoinnissa.