Windows 10 on monien rakastama käyttöjärjestelmä

Windows 10 on käytetyimpiä ja tunnetuimpia käyttöjärjestelmiä maailmassa. Se julkaistiin vuonna 2015, jolloin Microsoft aloitti sen jakelun omasta toimestaan. Julkaisun aikana Microsoft ilmoitti, että Windows 10 tulee olemaan yhtiön viimeinen versio. Käytännössä strategia tarkoitti sitä, että he eivät aikoneet enää julkaista uusia versioita tämän jälkeen, vaan nykyistä Windows 10 -järjestelmää kehitetään sen sijaan jatkuvasti. Suositun Windows 10 -käyttöjärjestelmän voi ladata helposti ja maksutta osoitteessa windows10ilmaiseksi.fi.

Windows 10 vastasi odotuksia

Kun Windows 10 lanseerattiin, oli se Microsoftilta odotettu ja kaivattu uudistus. Ennen sitä käyttäjät tyytyivät Windows 8 -versioon, jonka edellinen versio, Windows 7 taasen oli käyttäjien keskuudessa hyväksi havaittu versio. Uuteen versioon siis ladattiin Windows 8 -version jälkeen suuria odotuksia, joten yleisö oli iloinen Windows 10 -uudistuksesta.

Windows 10 -uudistuksen lomassa Microsoft päätti ravistella hieman perinteitä ilmoittamalla, ettei käyttöjärjestelmää päivitetä enää kokonaan. Sen sijaan pyrkimyksenä on, että yhtiö tekee nykyisestä Windows 10 -versiosta koko ajan paremman, eli sitä halutaan kehittää jatkuvasti. Käyttäjiä ilahdutettiin myös virustorjuntaan liittyvällä uutisella, sillä Windows 10 -järjestelmään sisältyi jo tuolloin parempi virustorjunta, joka koettiin sangen hyväksi. Uusi virustorjunta todettiin olevan riittävän kykenevä pitämään siistinä erilaisista viruksista. Tämä oli siis odotettu päivitys, sillä ennen virustorjuntaohjelmaa Windows-käyttöjärjestelmissä käytettiin ulkoisia tietoturvaohjelmistoja.

Windows 10 Home – ja Windows Pro -vertailua

Muiden Windows-käyttöjärjestelmien tapaan, myös Windows 10 -uudistuksessa on useita eri versioita. Yleisin ja suosituin arvioidaan olevan Windowsin Home Edition, joka nimensä mukaisesti suunniteltu kaikenlaiseen kotikäyttöön. Tehokäyttäjää suositellaan sen sijaan harkitsemaan hankkimaan itselleen Pro-versio.

Windows 10 Home ja Windows 10 Pro -versioiden perusominaisuudet ovat samanlaiset ja ne ovat periaatteessa melko lähellä toisiaan. Home Edition on suunniteltu tietokoneen käyttöön kotioloissa, eli käytännössä se soveltuu mainiosti surffailuun, sosiaalisen median käyttöön, uutisten selailuun ja sähköpostien lukemiseen ja kirjoittamiseen. Kaikkien kolmannen osapuolen ohjelmistojen asentaminen on myös mahdollista Windows 10 Home -versiossa.

Jos Windows 10 -ohjelmalla halutaan tehdä kotiversioon verrattuna hieman enemmän, kannattaa hankkia Windows 10 Pro -ohjelma. Se on suunnattu enemmän niille, jotka tekevät töitä tietokoneella. Sen takia moniin yrityksiin on hankittu Windows 10 Pro -versio, koska siihen on lisätty toimintoja, joita useat ihmiset jakavat esimerkiksi ammatilliseen käyttöön. Windows 10 Pro on siis käytännöllinen työyhteisössä, kun eri organisaatiot työskentelevät samojen ohjelmistojen kanssa. Se helpottaa työyhteisöä esimerkiksi jakamaan tiedostoja ja tulostimia siten, että ne näkyvät vain yrityksen tietylle osastolle.

Jos käyttäjä pähkäilee Windows 10 Homen ja Windows 10 Pron välillä, kannattaa lähtökohtana pitää sitä, että tavallisessa käytössä Windows 10 Home riittää. Useimmissa tapauksissa tietokoneella toimiminen on erilaisten ohjelmistojen käyttämistä ja samat ohjelmistot asentuvat kumpaankin version. Kun käyttäjä työskentelee muiden ihmisten kanssa kodin ulkopuolella, kannattaa harkintaan laittaa Windows 10 Pro -versio.

Windows 10:n taustalla on pitkä historia

Windows 10 on tulos pitkästä ja sinnikkäästä tuotekehityksestä. Kaikki alkoi siitä, kun tunnettu herrasmies nimeltä Bill Gates osti DOS-nimisen käyttöjärjestelmän IBM:ltä 80-luvulla. Oston jälkeen Microsoft alkoi parantaa graafista käyttöliittymää, jotta tietokonetta olisi mukavampaa käyttää. Windows-nimi tuli kätevästi siitä, kun graafisessa käyttöliittymässä käytettiin ikkunoita. Windows 3.11 oli ensimmäinen suuresti levinnyt versio ja se julkaistiin muutama vuosi alun jälkeen.

Hyväntekeväisyystyöstään tunnettu Gates oli perustamansa Microsoftin entinen toimitusjohtaja ja hän kuuluu edelleen yhtiön hallitukseen. Microsoft on ollut ajan saatossa menestystarina ja sen ansiosta Bill Gates on nykyään yksi maailman varakkain henkilö.