Bitcoin-ohjeet aloittelijalle: Pääset alkuun helpommin kuin luuletkaan

Kryptovaluutat ovat olleet suosittu puheenaihe jo useiden vuosien ajan. Yksi syy tähän on niiden kurssikehitys, joka menee jatkuvasti jyrkästi ylös tai alaspäin.

Tällainen kurssikehitys antaa mahdollisuuden joko hankkia tai menettää paljon rahaa lyhyessä ajassa. Faktaa on kuitenkin se, että esimerkiksi bitcoinin arvo on kestänyt hyvin erilaiset myrskyt ja yhden Bitcoinin arvo pyörii tällä hetkellä noin 40.000 dollarissa.

Julkisuudessa ei ole juurikaan puhuttu siitä, miten kuka tahansa pääsee alkuun kryptovaluuttojen kanssa. Yksi syy tähän lienee se, ettei valtiot halua kuluttajien siirtymään käyttämään valuuttaa, jota ne eivät voi kontrolloida.

Kryptovaluutat antavatkin mahdollisuuden maksaa anonyymisti, mikä voi tarkoittaa isoa lovea valtion kassassa. Valtio voi siis menettää esimerkiksi verotuloja merkittävästi, jos maksut tapahtuvat anonyymisti kryptovaluutassa.

Näin sinäkin voit käyttää bitcoineja

Käytännössä Bitcoinien käyttämisen aloittaminen tapahtuu kolmessa vaiheessa:

  1. Hanki Bitcoin-lompakko
  2. Osta bitcoineja
  3. Aloita bitcoinien käyttäminen

Ensimmäinen askel on siis hommata Bitcoin-lompakko. Tämä siksi, että bitcoinien lähettäminen, vastaanottaminen ja säilyttäminen vaatii, että käyttäjällä on sitä tarkoitusta varten lompakko. Lompakoita on erilaisia, se voi olla älylaitteeseen tai tietokoneeseen asennettu ohjelma, fyysinen kolikkolompakko tai turvalaite. Fyysisiä kolikkoja ei yleensä suositella, koska sillä tavoin bitcoinien lähettäminen on hankalaa. Sen sijaan esimerkiksi turvalompakkolaitteet ovat sopivia turvallista maksamista ja säilyttämistä varten.

Bitcoinien ostaminen nettilompakolla

Toinen vaihe on siis Bitcoinien ostaminen. Tässä vaiheessa sinulla on jo Bitcoin-lompakko, josta löydät myös oman Bitcoin-osoitteesi, joita voi olla useita. Sinulla pitää olla Bitcoin-osoite, jotta voit vastaanottaa bitcoineja. Kuluttajat voivat vastaanottaa bitcoineja monin tavoin.

Esimerkiksi myydessäsi jotain tavaroitasi, voit ottaa maksuksi vastaan bitcoineja. Käytännössä on myös mahdollista työtä vastaan saada bitcoineja. Joka tapauksessa aloittelijalle helpoin tapa hankkia ensimmäiset bitcoinit, on ostaa niitä. Bitcoineja voi ostaa ihan perinteisillä menetelmillä, kuten luottokortilla tai tilisiirrolla. Jopa käteisellä on mahdollista ostaa bitcoineja.

Tässä vaiheessa sinulla onkin jo Bitcoin-lompakko sekä bitcoineja lompakossasi. Tämän jälkeen pääsetkin jo käyttämään virtuaalivaluuttaasi. On hyvä ottaa huomioon, että bitcoinit tai muutkaan kryptovaluutat eivät käy maksuvälineenä monissa paikoissa.

Esimerkiksi suurimmassa verkkokaupassa, eli Amazonissa, ei vielä voi maksaa kryptovaluutoilla. Bitcoineja voi käytännössä myös lahjoittaa muille henkilöille. Voit esimerkiksi siirtää bitcoineja kaverillesi lähes veloituksetta. Tätä varten sinun pitää tietää vain kaverisi Bitcoin-osoite.

Ole valmis myös häviämään

Vaikkakin kryptovaluutat ovat usein kasvattaneet arvoaan raketin lailla, liittyy niihin myös uhkakuvia ja riskejä. Sijoituskohteena ne ovat niin riskialttiita, että esimerkiksi suuret suomalaiset pankit eivät suosittele niitä sijoituskohteeksi kuluttajille.

Jos siis olet aikeissa sijoittaa nyt kryptovaluuttaan, niin ole aina valmis menettämään se sijoittamasi raha. Jopa monet kryptovaluutalla rikastuneet henkilöt usein toppuuttelevat muita sijoituksissa, koska kryptovaluutta on niin herkkä erilaisille uutisille ja kurssimuutoksille.

Ethereum on toinen suosiotaan kasvattanut kryptovaluutta ja siitä on povattu lähivuosille jopa bitcoinin haastajaa. Aika näyttää, mutta suuren yleisön korvissa kryptovaluutta on yhtä kuin bitcoin ja bitcoin on yhtä kuin kryptovaluutta. Bitcoin siis ilman muuta hyötyy saamastaan vahvasta asemasta ja tunnetusta brandista. Muut virtuaalivaluutat ovat väkisin haastajan roolissa ja koittavat ajaa bitcoinia takaa.

Kryptovaluutta on ihmisille houkutteleva sijoituskohde, koska siihen liittyy niin paljon mahdollisuuksia. Kukaan ei vielä tiedä miten arvokkaita eri kryptovaluutat ovat, nehän voivat nostaa arvoaan vielä vuosikymmeniäkin ja jopa tuhansia prosentteja. Kaikki tällainen on kuitenkin tässä vaiheessa vielä vain spekulaatiota, aika tulee näyttämään miten kurssien käy.