Vedonlyöntivinkkejä aloitteleville pelaajille: erilaiset vedot, bonukset, ylikertoimet…

Jos olet vedonlyöjä, sinulla riittää jännitettävää ympäri vuoden. Ympäri vuoden nimittäin järjestetään erilaisia urheiluturnauksia ja eri sarjat pyörivät myös pitkin vuotta. Moni kiinnostuu vedonlyönnistä urheilun kautta, mikä on tietysti ihan luonnollista, sillä urheilua seuraamalla kasvaa asiantuntemus siitä, miten eri otteluissa tulee käymään.

Vedonlyöntiä vasta aloittelevan kannattaa ottaa tärkeimpiä termejä haltuun, jo ihan sen vuoksi, että niin tekemällä vedonlyönti on helpompaa. Vedonlyönnissä viliseekin aluksi paljon itselle tuntemattomia termejä, ja olo voi olla epämukava, ellei tiedä mitä on tekemässä. Käydään läpi joitakin termejä, joihin vedonlyöjät varmasti jossain vaiheessa törmäävät.

Mitä kassanhallinta tarkoittaa vedonlyönnissä?

Jokaisen aloittelevan pelaajan kannattaa aloittaa vedonlyönti pienillä panoksilla ja nostaa sitten panosta, kun kokemus on karttunut. Alalla pidetään hyvänä nyrkkisääntönä, että harrastelijalle 5 % omasta pelikassasta on sopiva maksimipanos yhteen kohteeseen. Ammattilaisten kohdalta maksimipanos on vieläkin pienempi, 2 prosenttia.

Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, ettei laita kaikkia munia samaan koriin. Muutoin yhden ottelun lopputulos vaikuttaa liikaa pelaajan kokonaiskassaan. Panostamalla maltillisesti pelaaja minimoi riskejä ja hoitaa siten kassanhallintaansa viisaammin.

Tasoitusvedot (handicap)

Tasoitusveto (eli handicap) on tehty tasoittamaan ottelun lähtökohtia. Idea on peräisin siitä, että 1×2-muodossa veikkaaminen ei ole monelle kovin mielekästä, jos ottelussa on suuri ennakkosuosikki. Mikäli ottelussa on suuri ennakkosuosikki, sen kerroin on yleensä niin pieni, ettei se kiinnosta pelaajia. Tasoitusten kautta sekä altavastaajalle että suosikille on mahdollista antaa houkutteleva kerroin.

Käytännön tasolla tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi jalkapallossa tasoitus on +1 maalia. Tasoitusvedoista on olemassa niin sanottu eurooppalainen tapa ja aasialainen tapa, jotka eroavat jonkin verran toisistaan. Vedonlyöjän kannattaakin tarkistaa aina kumpi tapa omalla vedonlyöntisivustolla on käytössä.

Live-vedonlyöntiä kesken ottelun

Live-vedot asetetaan ottelun ollessa käynnissä. Toisin sanoen voit istua vaikka Tappara-Kärpät-ottelun yleisössä ja asettaa vetosi vaikka toisella erätauolla. Tärkeintä live-vedonlyönnissä on muistaa, että kertoimet muuttuvat jatkuvasti. Tämä tarkoittaa, että sinun on oltava erittäin nopea päätöksissäsi.

Suosituimmat live-vedot koskevat ottelun voittajaa, seuraavaa maalintekijää ja ottelun maalien kokonaismäärää. Voit lyödä vetoa hyvin erilaisista asioista otteluun liittyen, esimerkiksi siitä, kuinka monta korttia jalkapallo-ottelussa näytetään.

Live-vedonlyönti on tullut suosituksi myös penkkiurheilijoiden keskuudessa. Kun ottelua seuraavana TV:n kautta suorana, voi omissa vedoissaan ottaa huomioon aivan viime hetken tilanteita, kuten pelaajavaihdoksia, ulosajoja, loukkaantumisia ja niin edelleen. Live-vetojen suosiota on kasvattanut myös se, että kertoimet eri kohteille kasvavat usein hyvinkin korkeiksi.

Ylikertoimien metsästäminen

Vedonlyönnissä jyvät erottaa akanoista se, että kokeneet ja menestyvät pelaajat osaavat jatkuvasti löytää kohteita, joissa on ylikertoimia. Ylikerroin pääsee muodostumaan, kun vedonvälittäjä on analysoinut ottelun jotenkin väärin tai juuri ennen ottelua tapahtuu jotain merkittävää ja ennalta arvaamatonta.

Joskus vedonlyöntisivustoilta voi löytää siis houkuttelevan hyviä kertoimia, jo ihan senkin takia, että vedonvälittäjä joutuu määrittämään kertoimet hyvissä ajoin ennen ottelua. Vedonlyöjä taas voi ottaa huomioon vielä esimerkiksi aivan viime hetken loukkaantumiset ja joukkueiden sen päiväiset kokoonpanot.

Taitavat pelaajat pohtivat todennäköisyydet kullekin kohteelle ja jos vedonvälittäjä tarjoaa jollekin kohteelle tähän peilattuna suurta kerrointa, asettaa vedonlyöjä kohteeseen panoksensa.

Aloittaminen tutuista lajeista

Tärkeintä aloittelijalle on ottaa aikaa ja tutustua vedonlyöntiin ennen panosten asettamista ainakaan suurilla summilla. Verkossa on saatavilla runsaasti tietoa ja resursseja, jotka auttavat alkuun pääsemisessä. Sen jälkeen on hyvä aloittaa pienestä ja kasvattaa panoksia sitä mukaa, kun itseluottamus ja näkemys kasvavat.

Vedonlyönti on parasta aloittaa sellaisesta lajista, josta itse pitää eniten, tai josta itse muuten tietää eniten. Tällöin vedonlyöjällä on tietämystä lajista, mikä auttaa arvioimaan kohteita ja niiden kertoimia syvällisemmin.

Tästä syystä moni vedonlyöjä myös erikoistuu johonkin tiettyyn lajiin, tai jopa tiettyyn sarjaan. Jos esimerkiksi seuraat tarkasti jalkapallon Veikkausliigaa, on vedonlyönti hyvä aloittaa sen sarjan otteluista. Mitä tarkempaan lajin tai sarjan tuntee, sitä enemmän yksityiskohtia vedonlyöjä voi ottaa huomioon vedoissaan.

Vedonlyöntiinkin on saatavilla bonuksia

Sekä kokeneiden että aloittelevien vedonlyöjien kannattaa hyödyntää myös vedonvälittäjien tarjoamia bonuksia. Ne ovat käytännössä ilmaista pelirahaa, mutta kampanjaan liittyvät ehdot lopulta määrittävät, miten hyvästä bonuksesta on kyse.

Usein vedonlyöntiin on tarjolla tervetuliaisetuna 100 prosentin talletusbonus. Se tarkoittaa, että sivusto kaksinkertaistaa pelaajan tekemän ensitalletuksen sivustolle. Mikäli pelaaja siis tallettaa sivustolle 40 euroa, pääsee hän pelaamaan 80 euron edestä. Vaikkakin tervetuliaisbonuksiin liittyy kampanjaehtoja, kannattaa niihin yleensä tarttua. Bonusten avulla vedonlyöjä voi veikata useampaa kohdetta tai asettaa suurempia panoksia kohteisiin.

Vihjeiden hyödyntäminen

Monet pelaajat saavat hyödyllistä tietoa ammattilaisvedonlyöjiltä. Nämä samat henkilöt jakavat vinkkejään ja neuvojaan myös nettifoorumeilla ja sivustoilla, jotka tarkoitettu omistettu ilmaisten vedonlyöntivinkkien antamiseen. Kyse on usein eri vedonvälittäjien kertoimien vertailusta ja ylikertoimien etsimisestä, eli käytännössä houkuttelevimpien tarjousten löytämisestä useilta eri sivustoilta.

Vihjeitä on saatavissa maksullisena, mutta myös ilmaiseksi esimerkiksi Vinkki-osiossamme.  Löytääkseen kiinnostavimmat vedot pelaajalla on hyvä olla myös hyvä tietämys siitä, mitä urheilumaailmassa tapahtuu. Näin hän voi tulkita erilaisia vinkkejä ja analysoida, mitkä niistä ovat järkeviä.