MEDTRONICIN BRAINSENSE™-TEKNIIKKAA HYÖDYNTÄVÄLLE PERCEPT™ PC -DBS-NEUROSTIMULAATIOJÄRJESTELMÄLLE CE-MERKINTÄ

Uuden sukupolven syväaivostimulaatiotekniikalla (DBS) voidaan arvioida potilaskohtaisia aivosignaaleita ja antaa potilaille entistä mukautetumpaa dataan perustuvaa neurostimulaatiohoitoa.

DUBLIN – 9.1.2020 – Medtronic plc (NYSE:MDT) ilmoitti tänään, että Percept™ PC -neurostimulaattorille on myönnetty CE (Conformite Europeenne) -merkintä. Järjestelmä on ainoa Euroopan unionissa (EU) markkinoille tuotava syväaivostimulaatiojärjestelmä (DBS), jossa käytetään BrainSense™-tekniikkaa. Tekniikka havaitsee ja tallentaa potilaiden aivosignaaleja Parkinsonin taudin ja muiden hermostosairauksien hoidon aikana. BrainSense-tekniikalla lääkäri voi seurata potilaiden aivosignaaleja ja tarkastella niitä suhteessa kyseisen potilaan tilaan, kuten potilaan sairauteen tai sen hoitoon käytettäviin lääkkeisiin liittyviin oireisiin tai sivuvaikutuksiin. Näin dataan perustuvaa neurostimulaatiohoitoa voidaan mukauttaa entistä suuremmassa määrin potilaskohtaisesti. Percept PC -neurostimulaattori on hyväksytty EU:ssa Parkinsonin taudin, essentiaalisen vapinan, primaarisen dystonian, epilepsian ja pakko-oireisen häiriön (OCD) oireiden hoitoon. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto arvioi laitetta parhaillaan.

”Syväaivostimulaation on osoitettu parantavan Parkinsonin tautipotilaiden motorisia toimintoja huomattavasti pelkkään tavanomaiseen lääkitykseen verrattuna. Tällä hetkellä markkinoilla olevia järjestelmiä käytettäessä lääkärit kuitenkin joutuvat tekemään hoitopäätökset enimmäkseen kliinisen arvioinnin ja potilaan itse ilmoittamien tietojen perusteella”, kertoo professori Andrea Kühn, Berliinissä sijaitsevan Charitén yliopistollisen sairaalan liikehäiriöiden ja neuromodulaation osaston ylilääkäri. ”Percept PC ja BrainSense-tekniikka muuttavat tilanteen täysin. Potilaat ja heitä hoitavat tiimit saavat käyttöönsä objektiiviset potilaskohtaiset aivosignaalitiedot, joita potilaat voivat tallentaa myös itse sairaalan ulkopuolella. Tällä tekniikalla lääkärit voivat mukauttaa hoitoa entistä paremmin potilaan yksilöllisten tarpeiden mukaan hermosolujen aktiivisuudesta saatujen tietojen perusteella.”

BrainSense-tekniikan lisäksi Percept PC -DBS-järjestelmässä on useita alan johtavia innovaatioita.

■ Se on ainoa järjestelmä jolla on sekä 1,5T ja 3,0T MRI mahdollisuus, eli se soveltuu magneettikuvaukseen tietyissä olosuhteissa. Se sopii käytettäväksi 3 ja 1,5 teslan koko kehon magneettikuvauksissa ja mahdollistaa näin potilaiden lääketieteellisen kuvantamisen uusimmilla tekniikoilla.

■ Järjestelmän akunkesto on Medtronicin Activa™ PC -neurostimulaattoria parempi käytettäessä samankaltaisia asetuksia ja toimintoja, ja laitteen entistä pienempi koko ja ergonominen muotoilu tekevät siitä potilaalle miellyttävän käyttää.

■ Pieni pulssin leveys eli pulssin kesto takaa entistä laajemmat stimulointivaihtoehdot ja mahdollistaa entistä tarkemman hermosolujen toiminta-alueen hallinnan.

■ Potilaat voivat helposti hallita omaa hoitoaan parannetulla potilaan ohjelmointijärjestelmällä, joka toimii helppokäyttöisessä ja tarkoitusta varten erityisesti määritetyssä Samsungin mobiililaitteessa.

■ Ohjelmistopäivitykset tuovat laitteeseen edellytykset monipuolisille tuleville toiminnoille ja syväaivostimulaation kehitykselle.

Percept PC -neurostimulaattori tuodaan markkinoille Länsi-Euroopassa 15.1. ja muilla alueilla paikallisen lainsäädännön mukaisesti.

”Medtronicin Percept PC -laite ja BrainSense-tekniikka vievät syväaivostimulaatiohoidon täysin uudelle tasolle, ja lääkärit saavat niiden myötä entistä enemmän uusia vaihtoehtoja potilaiden DBS-hoitoihin. Lääkärit voivat arvioida potilaiden aivosignaaleja suoraan ja mukauttaa hoidon kullekin potilaalle sopivaksi”, kertoo Mike Daly, Medtronicin Restorative Therapies -konsernin Brain Modulation -liiketoiminnon johtaja. ”Potilaat voivat ottaa aktiivisen roolin hoidossaan, ja lääkärit pystyvät tuottamaan dataan perustuvaa ja potilaiden tarpeisiin mukautettua hoitoa nyt ja tulevaisuudessa.”

Tietoja Medtronicin DBS-hoidosta

DBS-hoito on tällä hetkellä hyväksytty useilla alueilla ympäri maailman, mukaan lukien Yhdysvallat ja Eurooppa. Se on tarkoitettu Parkinsonin taudin, essentiaalisen vapinan, primaarisen dystonian, epilepsian invalidisoivien oireiden sekä hoitoresistentin pakko-oireisen häiriön hoitoon potilaille, joiden oireet ovat alkaneet äskettäin tai joilla sairaus on todettu jo jokin aika sitten.

DBS-hoitoa varten potilaaseen istutetaan kirurgisella toimenpiteellä sydämentahdistinta muistuttava lääkinnällinen laite. Se tuottaa sähköstimulaatiota aivojen tarkasti rajatuille alueille ja täydentää useiden hermostosairauksien hoitoa. Medtronic tarjosi ensimmäisenä valmistajana Yhdysvalloissa DBS-laitteita, joilla oli MR Conditional -merkintä ja jotka soveltuivat koko kehon magneettikuvaukseen tietyissä olosuhteissa. Tämä mahdollisti potilaiden turvallisen kuvantamisen. Vuodesta 1987 lähtien on istutettu yli 150 000 liikehäiriöiden ja muiden vastaavien sairauksien hoitoon tarkoitettua Medtronicin DBS-laitetta.

Lähde: MyNewsDesk