On sanomattakin selvää, että liikenne on globaalilla tasolla yksi merkittävimmistä kasvihuonekaasupäästöjen lähteistä. Esimerkiksi Suomessa liikenne on vielä vahvasti riippuvainen fossiilisista polttoaineista ja tilastojen mukaan liikenteen osuus Suomen hiilidioksidipäästöistä on noin 20 prosenttia. Tästä 20 prosentista noin 95 prosenttia on peräisin tieliikenteestä.
Suomi on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Vuonna 2025 tämä tavoite on enää kymmenen vuoden päässä, ja uusimpien arvioiden mukaan tähän tavoitteeseen ei todennäköisesti tulla aivan pääsemään.
Ilmastotalkoot ovat kuitenkin paljon muutakin kuin valtion tasolla asetettuja kansallisia ja kansainvälisiä tavoitteita. Jokainen kansalainen voi arvioida autoilukäytäntöjään ja miettiä, millä tavalla omaa ajamista voisi muuttaa kestävämpään suuntaan. Seuraavaksi muutamia vinkkejä, joilla jokainen autoilija voi muuttaa elintapojaan hieman kestävämpään suuntaan.
Vinkkejä kestävämpään autoiluun
Olisi helppoa sanoa, että autoilu kannattaa vaihtaa pyöräilyyn tai kävelyyn. Työmatkojen kulkeminen pyöräilemällä tai kävellen on tietysti sekä kestävämpää, mutta myös terveellisempää keholle ja mielelle, sillä hyötyliikuntaa saattaa kertyä päivän mittaan jopa kunnon kuntosalitreenin edestä.
Tässä artikkelissa jaettujen vinkkien ideana ei kuitenkaan ole luopua autosta, sillä autolla liikkumiseen on monia eri syitä ja tarpeita. Yksityisautoilua kannattaa tietysti aina vähentää ja korkeapäästöisen auton voi vaihtaa pienipäästöisempään autoon tai sähköautoon. Lisäksi on olemassa monia muitakin tapoja, joilla oman autoilun tuottamaa hiilijalanjälkeä voidaan vähentää. Tässä muutamia tapoja, jotka eivät edellytä suurta vaivaa:
Auton säännöllinen huolto ja ylläpito
Auton säännöllisellä huollolla ja ylläpidolla varmistetaan esimerkiksi se, ettei autosta vuoda myrkyllisiä aineita luontoon, eikä auto tuota liikaa päästöjä. Autoon kannattaa lisäksi valita laadukkaat renkaat, joiden ympäristökuormitus on mahdollisimman pieni. Renkaiden alhaisempi vierintävastus auttaa myös laskemaan polttoaineen kulutuksessa.
Auton huolto ja ylläpito voi tulla kalliiksi, mutta kustannuksissa voi säästää valitsemalla käytettyjä auton varaosia, jotka saattavat kustantaa vain murto-osan vastaavasta uudesta varaosasta. Esimerkiksi dieselautossa tärkeä dpf hiukkassuodatin tulisi pitää toimivana ja puhtaana, sillä suodatin estää pakokaasujen yhteydessä muodostuneiden pienhiukkasten pääsyä ympäristöön.
Käytettynä ostaminen ja uudenlainen kierrätyskulttuuri voidaan siis yhdistää myös autoiluun! Uuden suodattimen korkea hinta voi asettaa suodattimen vaihdolle suuren kynnyksen, mutta edullisempi ja usein jopa uuden kuntoa vastaava käytetty hiukkassuodatin voi tarjota vaihtoehtoisen ratkaisun auton huoltoon.
Ajotapa
Monet muistavat autokoulun penkiltä ne opit, joissa kerrottiin ekologisesta ajotavasta. Mutta kuinka moni hyödyntää näitä oppeja vielä kymmenien vuosien jälkeen?
Jokaisella autoilijalla on oma ajotyylinsä, eikä sitä tarvitsee suoranaisesti muuttaa. Voi kuitenkin olla hyvä palauttaa mieleen muutamia autokoulussa opetettuja oppeja ekologisesta ajamisesta, kuten moottorijarrutuksen hyödyntäminen, turhien jarrutusten välttäminen ja ripeä kiihdyttäminen tavoitenopeuteen.
Taloudellinen ajaminen näkyy myös polttoaineen kulutuksessa. Joissakin autoissa muutos on näkyvämpi, mutta automallista ja vuodesta riippumatta ekologinen ajaminen säästää aina – sekä luontoa että omaa lompakkoa. Autoilija voi itse seurata auton keskikulutusta ja huomata eron ajotapojen muuttamisen jälkeen – keskimäärin säästöä voi kertyä noin 12 prosenttia, mutta parhaimmillaan jopa 20 prosenttia.
Yhdestä automatkasta enemmän irti
Kolmas tapa vaikuttaa oman autoilun päästöihin on suunnitella automatkat niin, että yhdellä reissulla saa hoidettua mahdollisimman monta eri asiaa. Yksi pitempi reissu, jonka aikana hoidetaan ruokaostokset, postipaketin haku, lapsen harrastuksiin vieminen tai diabeteslääkkeiden hakeminen apteekista, on parempi vaihtoehto kuin neljä lyhyempää pyrähdystä autolla.
Töihin ja harrastuksiin kulkemisessa kimppakyyti on aina toimiva ratkaisu, vaikka se edellyttää jonkin verran enemmän suunnittelua ja joustavuutta. Toinen tapa vähentää yksityisautoilun päästöjä on yhdistää autoilu julkiseen liikenteeseen ajamalla esimerkiksi autolla bussipysäkille tai juna-asemalle, josta matkaa voi jatkaa työpaikalle, harrastuksiin tai muihin menoihin.
Pienillä paikkakunnilla, joissa julkinen liikenne on vähäistä tai sitä ei ole ollenkaan, edellä mainittu vaihtoehto ei toki ole mahdollista, mutta tällöin yhden automatkan yhdistämisellä useiden menojen hoitamiseen on vieläkin suurempi vaikutus, koska etäisyydet ovat paljon pidempiä.
Kestävämpää autoilua, johon kaikilla on mahdollisuus
Kun puhutaan yksityisautoilun päästöjen vähentämisestä ja ympäristötalkoista, keskustelu lipuu nopeasti siihen, että autoilijoita kehotetaan vaihtamaan vanha auto uuteen sähköautoon tai lopettamaan yksityisautoilu kokonaan.
Ja kyllä, nämä ovat erittäin tehokkaita tapoja laskea yksityisautoilun päästöjä, mutta toisaalta kaikilla ei ole yhtäläisiä mahdollisuuksia ostaa uutta hintavaa sähköautoa tai lopettaa autoilu kokonaan esimerkiksi syrjäseudulla, jossa lähimpään kauppaan voi olla useiden kymmenien kilometrien matka.
Auton säännöllinen huolto, kustannustehokkaat käytetyt varaosat, useamman eri asioinnin yhdistäminen yhteen automatkaan, kimppakyydit ja taloudellinen ajotapa – siinäpä muutamia käytännön vinkkejä, jotka sopivat kaikentyyppisille autoilijoille omista lähtökohdista riippumatta!